10.13.2008

hasan'in askerligi

hasan hikaye anlatmak istedigi zaman odanin tam ortasina gelir ve karakterlerin hepsini tek tek canlandirarak anlatir. beni cok guldurur. genelde ciddi sakin bir insandir ama. ilk tanistigimizda gecenin bir vaktinde turk topraklarinin gucunu anlatmisti. canakkale'deymisim gibi hissettim. hasan konustugu zaman film seyrediyorum gibi oluyor.

acemiligi manisa kirkagac'ta yapmis. surunmus. istanbul cocugu, 15000 asker arasinda en uzun boylusu hasan'di. askerlige gidecegim deyip bunalimda surekli yiyen biri olmus, acemiligin ilk gunu 50 yasindaki bir adamla meydan'daki butun izmaritleri toplamis. yemekhane 2 km uzaklikta, yatagi 7.katta, nobet tutarken tufegile bas calarken yakalanan, boynuna carsaf baglayip superman gibi etrafta kosan deliren bir cocugu izlerken dusunen, her taraf allahin unuttugu kose gibi bir yerde kendisini anlamaya calisan hasan...sirasi geldiginde bulasik yikattiriyormus. hasan dogustan is adamiymis zaten. gunlerce dikenlerin ustunde surunmek, yenilemeyen yemekleri yemek, 45 gunde 16 kilo vermek....askerlik hasan'in hayatindaki bakis acisini genisleten deneyimlerden biri.

hasan iste.

ankara'ya ziyaret'e gelmisti gecen sene. kendimi cankaya'da bir yerde bir okulun kosesinde leman teyze'yle cay ictigimi birden fark ettim. hasan askerligi'ni ankara'da devam etmis. onu da besleyen ve bakan leman teyze'ye gittik. 5 sene sonra. onunla ve bey'iyle oturduk cay ictik ve biskuvi yedik. hasan'in gencligini ve o zaman cektiklerini anlatti. kucakladi filan. gozlerim doldu. hasan birini sevdigi zaman soylemeden soyler. arkadaslarin tam yaninda cafe'de restoran'da olmasada yanindadir. oyle bir varligi vardir.

her arkadaslik gibi bizim de tartismalarimiz oldu. zorlar hasan. ama sana inandigi icin zorlar. daha iyiyi hakettigini bildigi icin icindeki gucu zorlar. sonra da uzdugu icin uzulur ve arar. aradigi zaman da tartisma unutulmustur ve kaldigi yerden devam edilir. niyet onemli sonucta. tanisttik sonra istanbul'a gelme niyetimi sadece bir kez soylemistim. o gunden itibaren hep sorardi "ne zaman geliyorsun". bir aksam telefonda soyledim gununu. bir kac saat sonra aradi ve arkadasinin musait bir odasinda kalirsin dedi. hedef varsa, yapacak isler var demek... hadi yapalim diyen bir tip.

ici berrak dahi deli arkadasim hasan.

1 yorum:

berrin dedi ki...

irem
türkçen çok ilerlemiş
nasıl oldu:)
çok güzel yazı
ellerine sağlık